США заборонили антивірусні продукти російської “Лабораторії Касперського”

Адміністрація президента Джо Байдена ввела заборону на продаж антивірусного програмного забезпечення “Лабораторії Касперського” в США через передбачувану загрозу національній безпеці, повідомляє Интернет-издание МедиаИнфо з посиланням на DW.

– Росія продемонструвала, що має потенціал і, більше того, намір використовувати російські компанії, такі як “Касперський”, для збору та використання особистої інформації американців як зброя, – заявила міністр торгівлі США Джина Раймондо.

За її словами, доступ програмного забезпечення “Касперського” до комп’ютерних систем може призвести до крадіжки конфіденційної інформації або встановлення шкідливого програмного забезпечення. Вона зазначила, що тим, хто продовжить користуватися продуктами “Лабораторії Касперського”, не загрожують штрафи, але закликала американців “найрішучішим чином” припинити використання ПЗ російської компанії.

Джина Раймондо, посилаючись на результати ретельного розслідування, стверджувала, що заборона є єдиним способом усунути загрозу національній безпеці з боку “Лабораторії Касперського”. З 20 липня російській компанії заборонено укладати нові угоди в США, а з 29 вересня – надавати оновлення клієнтам, що зробить її антивірусне програмне забезпечення практично марним. “Лабораторію Касперського” також буде додано до списку, що обмежує американських постачальників у веденні бізнесу з компанією.

ПО “Лабораторії Касперського” викликає занепокоєння у влади США як мінімум з 2017 року – вони підозрюють компанію у зв’язках із російськими спецслужбами. За словами американських чиновників, уряд РФ має повний доступ до систем компанії і, отже, до всіх її клієнтів.

У 2017 році влада США заборонила держустановам використовувати антивірус “Лабораторії Касперського”, а навесні 2022 року Федеральна комісія зі зв’язку США включила “Касперського” до списку компаній, чиє обладнання загрожує національній безпеці країни.

У “Лабораторії Касперського” відкинули звинувачення з боку США, пояснивши їх “поточною геополітичною ситуацією та теоретичним побоюванням, а не технічною оцінкою продуктів”. Компанія зазначила, що США відмовилися від пропозиції перевірити ПЗ “Касперського” незалежною третьою стороною, і наголосила, що рішення адміністрації Байдена “насамперед сприятиме розвитку кіберзлочинності”.

– Для ефективної протидії кіберзагрозам необхідна міжнародна співпраця експертів з кібербезпеки, але тепер вона обмежена. Більше того, користувачі та бізнес США не зможуть захистити свої пристрої від шкідливого програмного забезпечення найкращими в галузі технологіями, згідно з незалежними тестами, – заявили в компанії, зазначивши, що клієнти у США “можуть зіткнутися з серйозними складнощами”.

У компанії також пообіцяли “використовувати доступні юридичні заходи, щоб зберегти поточну діяльність та відносини з партнерами та клієнтами”.

Джерело: Интернет-издание МедиаИнфо